“За“ и „Против“ използването на безплатен софтуер

22

Авг
RimSoft
  • 609

В мрежата може да откриете много софтуери, които се наричат безплатни и за които не се налага да отделяте средства. В същото време не попадате под ударите на закона, че ползвате нелегално програмните продукти. Понятието „безплатен софтуер“ не означава, че Вие просто не плащате. Всъщност това е свободен софтуер, т.е., може да го използвате както Ви харесва, включително и да го разпространявате. 

По лош ли е безплатният софтуер?
Често срещано мнение е, че безплатният софтуер е лош и зле направен. Но според специалистите, определящо за избора на платено или безплатно е не качеството, а потребностите Ви. Почти всяка платена програма за масова употреба има своята безплатна или безплатна версия. 
Голям брой потребители работят години наред с безплатни програми и приложения. Ако и когато потребностите им станат толкова мащабни и задълбочени, че тези версии не им позволяват да си вършат работата на необходимото ниво, преминават към платен лиценз.     

Какви са недостатъците на безплатния софтуер?
Най-големият недостатък е, че нямат поддръжка, която Ви гарантират платените програми. Плащайки за софтуер, Вие плащате и за поддръжката му. Много често е 24/7, в зависимост от бизнес приложението му. Повечето пакети осигуряват обучение и нови актуализации на програмата, често свързани с промяна на законодателството и са от съществено значение за правилната дейност на фирмата. Примерно различен ДДС за доставка на хранителни стоки до дома. Мнозина компании Ви дават сериозни бонуси при преминаване от безплатна към платена версия. Разпространителите на софтуер се интересуват повече с какво ще Ви е полезен техния продукт и как да го подобрят. Стремят се максимално да удовлетворят и запазят всичките си клиенти и затова са доста стриктни при следпродажбените услуги. Всичко това отсъства при ползването на безплатните версии. Подкрепа може да очаквате само в някой форум или група, където някой да Ви дава напътствия. Често безплатните версии изискват и специални настройки на устройството Ви, за които трябва да имате висока компютърна грамотност.                                                     

Друг недостатък на безплатните софтуери са рекламите, с които Ви затрупват по време на работата с него. Не е тайна, че рекламите генерират приходи за разпространителите на безплатния софтуер. Все пак от нещо трябва да печелят.             

Следващият проблем пред, който са изправени потребителите е, че не всеки безплатен софтуер предлага същата съвместимост като платените му версии.             

И ако все пак решите да приемете гореизброените недостатъци на безплатните софтуери, помислете за може би най-сериозният риск. Това е рискът свързан с уязвимостта в сигурността на Вашето устройство. Хакерите са много изобретателни, а безплатните софтуери са идеален начин за достъп до лични данни, данни за фирмата, банкови сметки и други.  

Защо да използвате платени лицензи?
        Когато работите с платен софтуер Вие ще получите не малко ресурси, включени към лиценза: 
•      Поддръжка и консултации от квалифицирани служители;
•      Предоставяне на необходимите инструменти, за да получите желаните резултати с възможно най-малко усилия от Ваша страна;
•      Обучение;
•      Ръководства и указания за работа;
•      Определено време за реакция при възникнал проблем;
•      Периодичен мониторинг на софтуера;
•      Създаване на специфични настройки и функции за всеки потребител на софтуера;
•      Инсталация на програмният продукт и актуализиране на нови версии;
•      Инсталация на нови версии поради промяна в законодателството;
•      Отстраняване на грешки в системата;
•      Сигурност и защита на данните.

И не на последно място – получавате персонално обслужване и отношение. 
В края на краищата какъв софтуер да използвате, решавате Вие. Важното е той максимално да отговаря на потребностите Ви. И да е легален, за да не попадате под ударите на закона и без риск сигурността Ви.